На платформі Google Arts & Culture створено спеціальний розділ про Україну

На платформі Google Arts & Culture створено спеціальний розділ про Україну

24 листопада Google презентував онлайн-простір української культури на платформі Google Arts & Culture – «Ukraine is Here». Про це пише Ukrinform.

Проект реалізовано завдяки партнерству між Google та Міністерством культури та інформаційної політики України, а також 10 партнерами, які брали участь у створенні українського розділу платформи Google Arts & Culture, серед яких: Національний Художній Музей України, Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара”, Музей театрального, музичного та кіномистецтва України та ін.

На сторінці українська культура представлена ​​чотирма розділами: Культура, Архітектура, Мистецтво та Природа. Відтепер люди з різних країн зможуть досліджувати автентичні та інтерактивні історії про українську культуру, відвідувати віртуальні тури та знайомитися з найзнаковішими роботами українських митців у 6 віртуальних виставкових просторах.

За допомогою технології доповненої реальності в додатку Google Arts & Culture – перегляньте понад 40 неймовірних 3D-моделей, серед яких Софійський собор, замок Паланок і Національна опера України. На платформі також доступні деякі об’єкти, фізичні аналоги яких були пошкоджені або знищені російськими обстрілами, як-от дзвіниця Успенського собору в Харкові. Проєкт підтримала перша леді України.

«За місяці війни ми маємо понад 500 пошкоджених або зруйнованих музеїв, історичних будівель, храмів. Усе це створювалося поколіннями українців для нових поколінь. Тож одразу стало зрозуміло, що потрібно рятувати не лише своїх людей, а й нашу культуру та мистецтво від вторгнення. Наша культура – не тільки наша. Це надбання всього цивілізованого світу. Коли одна країна втрачає культурні цінності, втрачає їх і весь світ. Тож бережемо, примножуємо, спостерігаємо і захоплюємося – гуглимо українську культуру – і, таким чином, збагачуємо світ», – закликала Олена Зеленська.

Google Arts & Culture — це платформа, яка збирає цифрові версії творів мистецтва та різноманітних культурних об’єктів із понад 2000 культурних установ із 80 країн світу. Платформа містить 6 мільйонів артефактів, понад 400 000 творів мистецтва та понад 10 000 цифрових виставок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *