Офіційні особи: США готуються відправити в Україну ЗРК Patriot

Офіційні особи: США готуються відправити в Україну ЗРК Patriot

США готуються відправити систему протиракетної оборони Patriot в Україну, щоб збивати російські ракети. Рішення про це може бути оголошено вже цього тижня, повідомили Голосу Америки представник оборони США та ще один чиновник США.

Обидва чиновники виступили за умови, що їх особи не будуть розголошуватися, оскільки рішення ще офіційно не оголошено. Про це рішення вперше повідомило CNN.

Україна звернулася до своїх західних партнерів із проханням про засоби протиповітряної оборони, включно з американською системою Patriot, оскільки Росія використовує свій ракетний арсенал разом із нещодавно придбаними іранськими безпілотниками для націлювання на критично важливу цивільну інфраструктуру, включаючи об’єкти електроенергетики, необхідні для зігрівання населення під час зниження температури.

Бригадний генерал ВПС Пет Райдер, прес-секретар Пентагону, відмовився коментувати передачу батареї Patriot, сказавши, що йому «наразі нічого оголосити». У вівторок речник ВПС України Юрій Ігнат заявив журналістам, що Україна все ще «не в змозі збивати балістичні [ракети] засобами ППО, які є в нашому арсеналі».

Контр-адмірал у відставці Марк Монтгомері визнав, що Україна «не має тієї зброї, яка потрібна» для захисту від балістичних ракет, але розкритикував надання Patriot.

«Patriot — це надзвичайно складна і дорога система в експлуатації. Кожен раунд Patriot коштує від 3 [мільйонів] до 4 мільйонів доларів США за штуку. Вона витратила б багато грошей, виділених для них, я думаю, з дуже обмеженим поверненням інвестицій», — сказав він Голосу Америки.

Він запропонував надіслати більше зброї протиповітряної оборони, яку Україна вже використовує з великим ефектом, або надати Україні протиракетну, артилерійську, мінометну систему (C-RAM), яку США використовували на Близькому Сході.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *