МАГАТЕ розмістить персонал на всіх українських АЕС на постійній основі

МАГАТЕ розмістить персонал на всіх українських АЕС на постійній основі

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) збирається встановити постійну присутність на всіх діючих атомних електростанціях в Україні, а також на Чорнобильській АЕС, повідомляє World Nuclear News.

Це означає, що Хмельницька, Рівненська та Південноукраїнська станції матимуть постійний штат МАГАТЕ, що вже є на Запорізькій станції, яка знаходиться під контролем російських військових.

Про це повідомили після переговорів у Парижі між генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі та прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, під час яких Гроссі сказав: «Наша місія на Запорізькій атомній електростанції показала життєво важливе значення МАГАТЕ для моніторингу ситуації та надання технічних порад. Завдяки цій присутності МАГАТЕ надає світові неупереджену технічну та фактичну інформацію про події».

Протягом останнього місяця МАГАТЕ вже направило тижневі місії з ядерної безпеки на чотири неокуповані об’єкти на запит України.

Тривають переговори про створення охоронної зони навколо Запорізької АЕС. Президент Франції Еммануель Макрон заявив у вівторок, що вживаються кроки до угоди, яка передбачає виведення важкого озброєння з її території.

Під час війни станція кілька разів піддавалася обстрілам. Україна звинуватила Росію в тому, що вона ставиться до станції як до військової бази.

Оператор української АЕС «Енергоатом» заявив, що поза Запоріжжям усі дев’ять енергоблоків зараз працюють на максимальній потужності.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *