Росіяни знесли будівлю Драмтеатру Маріуполя, щоб приховати свої злочини

Росіяни знесли будівлю Драмтеатру Маріуполя, щоб приховати свої злочини

Російська влада знесла зруйнований авіаційними бомбами театр у Маріуполі, заявив помічник українського мера міста у вигнанні, пише BBC.

Петро Андрющенко звинуватив окупаційну владу в прагненні приховати вбивство сотень мирних жителів під час бомбардування будівлі російськими військовими літаками в березні.

Минулого місяця навколо руїн театру встановили декоративний екран із зображеннями діячів російської культури. На відео, яке поширюється у соціальних мережах видно, як бульдозер зруйнував задню частину будівлі. Андрющенко сказав, що росіяни планують залишити передню частину театру недоторканою, а решту споруди знищити, щоб побудувати новий театр «на кістках маріупольців».

До того, як Росія вторглася повномасштабно в Україну в лютому 2022 року і взяла в облогу Маріуполь, театр був осередком міського життя.

Раніше цього місяця журналісти Associated Press використовували супутникові знімки, щоб підрахувати, що на маріупольському кладовищі було вирито 10 300 нових могил. У листопаді cвідки бачили, як російська влада діставала тіла з-під уламків зруйнованих будівель і відвозила їх для поховання. Українські чиновники вважають, що у місті загинуло щонайменше 25 тисяч людей.

16 березня російські військові літаки скинули дві 500-кілограмові бомби на театр, які вибухнули одночасно, згідно зі звітом Amnesty International, який засудив напад як явний військовий злочин.

Цивільні люди використовували будівлю як притулок від обстрілів, а перед театром було намальовано великий напис «діти» російською мовою. Близько 1200 людей перебували в будівлі під час вибуху. Українська влада вважає, що загинуло 300 людей, але розслідування AP стверджує, що число ближче до 600. Багато тіл було знайдено в підвалі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *