Україна вимагає виключити Росію з ООН: офіційна заява

Україна вимагає виключити Росію з ООН: офіційна заява

Міністерство закордонних справ України закликає виключити Росію з Організації Об’єднаних Націй, заявивши, що вона «зловживає» статутом і назвавши її присутність «нелегітимною».

У заяві, опублікованій міністерством, стверджується, що Російська Федерація зайняла місце, надане СРСР у 1991 році, і ніколи не проходила через офіційний процес затвердження, подібно до Чехії та Словаччини, які раніше займали місце як «Чехословаччина».

«Російська Федерація ніколи не проходила юридичну процедуру прийняття до членства і тому незаконно займає місце СРСР у Раді безпеки ООН. З правової та політичної точки зору висновок може бути тільки один: Росія є узурпатором місця Радянського Союзу в Раді Безпеки ООН», — заявили вони.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав у Twitter цю заяву, повторивши позицію міністерства, що членство Росії є «нелегітимним».

«31 рік тому Росія зловжила Статутом ООН і узурпувала місце СРСР у Раді Безпеки ООН — в обхід єдиної законної процедури, визначеної Статутом. Присутність Росії в РБ ООН і в ООН в цілому є нелегітимною», — зазначив Кулеба.

Прочитати офіційну заяву можна на сайті міністерства українською та англійською мовами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *