CNN: Іранські дрони містять запчастини від десятків компаній США та Заходу

CNN: Іранські дрони містять запчастини від десятків компаній США та Заходу

Відповідно до оцінки української розвідки, ексклюзивно отриманої CNN, всередині одного іранського безпілотника, збитого в Україні восени минулого року, були знайдені деталі, виготовлені американськими і західними компаніями.

Оцінка, з якою ознайомилися урядовці США, ілюструє масштаб проблеми, з якою зіткнулася адміністрація Байдена, яка пообіцяла припинити виробництво Іраном безпілотників, що Росія сотнями запускає в Україну.

Білий дім створив робочу групу для розслідування того, як технологія американського та західного виробництва – починаючи від меншого обладнання, як-от напівпровідники та модулі GPS, і закінчуючи більшими частинами, такими як двигуни, – опинилася в іранських безпілотниках.

Варіанти боротьби з проблемою обмежені. США протягом багатьох років вводили жорсткі обмеження експортного контролю та санкції, щоб перешкодити Ірану отримати високоякісні матеріали. Зараз офіційні особи США розглядають можливість посилення дотримання цих санкцій, заохочуючи компанії краще контролювати власні ланцюги поставок, і намагаються виявити сторонніх дистриб’юторів, які беруть ці продукти та перепродають їх зловмисникам.

Немає доказів того, що будь-яка з цих компаній порушує закони США про санкції та свідомо експортує свої технології для використання в безпілотниках. Виробникам часто дуже важко контролювати, куди ці надзвичайно поширені деталі потрапляють на світовий ринок, кажуть експерти CNN.

Оцінка розвідки є ще одним доказом того, що Іран все ще знаходить велику кількість комерційно доступних технологій. З 52 компонентів, які українці вилучили з іранського безпілотника Shahed-136, – 40, імовірно, були виготовлені 13 різними американськими компаніями, згідно з оцінкою. 12 компонентів були виготовлені компаніями в Канаді, Швейцарії, Японії, Тайвані та Китаї.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *