Третя річниця збиття Іраном українського рейсу PS752: в Україні та США вшанували пам’ять загиблих

Третя річниця збиття Іраном українського рейсу PS752: в Україні та США вшанували пам’ять загиблих

У неділю протестувальники по всій Північній Америці зібралися разом, щоб вшанувати третю річницю збиття Іраном рейсу 752 (PS752) авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» та вимагати справедливості для жертв та їхніх родин, пише CNN. На фото – той самий літак UR-PSR.

Літак Boeing 737, який прямував до Києва, розбився невдовзі після вильоту з Тегерана 8 січня 2020 року. Усі 176 пасажирів і членів екіпажу на борту загинули. Влада Ірану визнала, що Аерокосмічні сили Корпусу вартових Ісламської революції збили літак помилково після того, як оператор ППО помилково ідентифікував його як крилату ракету.

За даними CBC, 138 пассажирів летіли до Канади. Серед загиблих 82 іранця, 63 канадця, 11 українців, 10 шведів, четверо афганців, троє німців і троє британців.

Протестувальники зібралися в неділю у Вашингтоні, інших містах США, в канадському Торонто та інших великих містах країни. У всьому світі протести також пройшли в Австралії, Бельгії, Туреччині, Португалії, Німеччині та інших країнах.

Протести були організовані Асоціацією сімей жертв рейсу PS752, міжнародною організацією, яка прагне справедливості для загиблих. На щотижневому засіданні кабінету міністрів у неділю нинішній президент Ірану Ебрагім Раїсі вшанував пам’ять тих, хто загинув на борту рейсу PS752, і сказав, що розслідування трагедії триває. Однак сім’ї жертв кажуть, що не вірять, що Іран самостійно відновить справедливість.

У грудні коаліція Канади, Швеції, України та Сполученого Королівства закликала Іран передати обов’язковий арбітраж у справі щодо збиття рейсу PS752. Коаліція під назвою Міжнародна група координації та реагування хоче отримати «повне, прозоре та достовірне пояснення збиття». Іран має півроку на відповідь, після чого країни мають право звернутися до Гааги.

У Києві також згадали та вшанували пам’ять загиблих українців — це дев’ять членів екіпажу літака та дві пасажирки. До меморіалу, встановленому у столиці, прийшли працівники МАУ, колишній президент авіакомпанії Євгеній Дихне та родичі загиблих. Як пише Суспільне, родичі українських жертв також не бачать руху у розслідуванні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *