ЄС і НАТО підписали декларацію про посилення співпраці для протидії війні в Україні

ЄС і НАТО підписали декларацію про посилення співпраці для протидії війні в Україні

Європейський Союз і Організація Північноатлантичного договору (НАТО) у вівторок офіційно підписали спільну декларацію про посилення партнерства для протидії війні Росії проти України та зміцнення безпеки в ширшому регіоні, пише DW.

Президент Комісії Європейського Союзу Урсула фон дер Ляєн і президент Європейської ради Шарль Мішель разом із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом підписали спільну декларацію про покращення співпраці між двома установами в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Ця спільна декларація є третьою між двома організаціями та ґрунтується на двох попередніх деклараціях, підписаних у 2016 та 2018 роках відповідно.

Столтенберг сказав, що троє офіційних осіб зустрілися у тому ж місці майже рік тому у штаб-квартирі НАТО після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року.

«Путін хотів захопити Україну за кілька днів і розділити нас. В обох пунктах він провалився», — сказав Столтенберг.

Глава НАТО сказав, що Путін хоче іншої Європи, і його амбіції матимуть довгострокові наслідки для регіону. Столтенберг додав, що партнери «визнають цінність більш потужної та спроможної європейської оборони, яка робить позитивний внесок у глобальну та трансатлантичну безпеку та є доповненням до НАТО та сумісна з нею».

Він додав, що сповнений рішучості вивести партнерство між ЄС і НАТО на «наступний рівень», оскільки загрози безпеці постійно змінюються за масштабами та розмірами. Фон дер Ляєн додала, що блок буде тиснути на Росію «стільки, скільки буде потрібно», і що Україна повинна отримати всю необхідну військову допомогу. Вона сказала, що ЄС поширить санкції на «тих, хто підтримує Росію військовим шляхом», назвавши Білорусь та Іран.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *