«Вони прийдуть і за вами»: президент звернувся до росіян після атаки по Дніпру

«Вони прийдуть і за вами»: президент звернувся до росіян після атаки по Дніпру

За останніми офіційними даними Дніпропетровської облдержадміністрації, внаслідок ракетного удару Росії 14 січня по Дніпру, в результаті якого обвалилися дві секції дев’ятиповерхового будинку, загинули 40 людей.

Вранці 16 січня МВС України повідомило, що загинули 36 осіб (з них двоє дітей), ще 75 отримали поранення (з них 15 дітей). Врятовано 39 осіб (з них шестеро дітей). Ще близько 30 людей вважаються зниклими безвісти. До вечора було повідомлено про 40 загиблих, з них троє дітей.

У результаті нападу зруйновано 72 квартири, ще 230 пошкоджено, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук. За словами Лукашука, на ранок 16 січня з місця події було вивезено понад 7,4 тисячі тонн завалів. Майже дві доби рятувальники шукали людей. До пошуково-рятувальної операції залучено понад 500 осіб та 140 одиниць техніки.

Володимир Зеленський звернувся до росіян після удару по Дніпру. У відеозверненні за підсумками 326-го дня війни, оприлюдненому 15 січня, український президент перейшов з української на російську та розповів про «боягузливе мовчання» росіян.

«Ваше боягузливе мовчання, спроба „перечекати“ те, що відбувається, закінчиться тільки тим, що одного разу за вами прийдуть ці самі терористи. Зло дуже чутливе до боягузтва. Зло завжди пам’ятає тих, хто його боїться або намагається торгуватися. І коли справа дійде до вас, не буде кому вас захистити», — заявив Зеленський.

Росія заперечила свою причетність до нападу на житловий будинок у Дніпрі. Речник Міноборони РФ Ігор Конашенков, коментуючи 15 січня на брифінгу удар по Україні, не згадав Дніпро. «14 січня було завдано ракетного удару по системі військового управління України та пов’язаним з нею енергетичним об’єктам. Уражені всі визначені об’єкти. Мета удару досягнута», — сказав Конашенков, не надавши подробиць.

Удар по Дніпру є наймасштабнішою атакою на мирний об’єкт в Україні за півроку — з 9 липня 2022 року, коли російські війська завдали удару по місту Часів Яр Донецької області. Удар повністю обвалив дві секції п’ятиповерхового житлового будинку та пошкодив ще одну п’ятиповерхівку. Загинули 48 людей, у тому числі одна дитина, ще щонайменше 24 отримали поранення. У Міноборони РФ заявили, що «внаслідок удару загинули понад три сотні націоналістів».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *