Пентагон заявив республіканцям, що «немає доказів» витоку зброї з України

Пентагон заявив республіканцям, що «немає доказів» витоку зброї з України

За словами високопосадовців Пентагону, зброя, яка надсилається в Україну, використовується за метою, а не вивозиться контрабандою на чорний ринок. Таке припущення викликало серйозне занепокоєння у деяких республіканців, пише Politico.

Свідчення політичного керівника Пентагону та внутрішнього наглядового агента пролунали під час слухань у Палаті збройних сил щодо підтримки США України, оскільки республіканці намагаються посилити нагляд за мільярдною допомогою Києву.

Заступник міністра оборони з політичних питань Колін Кал сказав групі, що Пентагон вважає, що українські сили «належним чином використовують те, що їм надано».

«Ми не бачимо жодних доказів значної девіантності, — сказав Кал законодавцям. — Наша оцінка полягає в тому, що якщо деякі з цих систем були перенаправлені, то це росіяни захопили їх на полі бою, що завжди трапляється. Але немає жодних доказів того, що українці перенаправляють зброю на чорний ринок».

Він додав, що Україна «очевидно використовує те, що ми їй надаємо… з максимальною ефективністю» і вимагає більше зброї. У той же час Кал відхилив двопартійні заклики поставити Україні винищувачі F-16, що стало останньою точкою спалаху між президентом Джо Байденом і Конгресом щодо війни.

Сесія Armed Services — це перші подібні публічні слухання, присвячені військовій підтримці України США. Голова збройних сил Майк Роджерс хоче посилити громадський нагляд високого рівня за допомогою, щоб показати, що зброя та обладнання надходять туди, куди вони призначені.

Республіканці, які контролюють Палату представників, борються з голосною меншістю, яка виступає проти подальшого фінансування України. Прихильники збільшення допомоги також керуються потенційно жорсткою атмосферою фінансування, оскільки консерватори наполягають на скороченні витрат у майбутньому бюджетному циклі.