Україна почала перемовини щодо продовження «зернової угоди»

Україна почала перемовини щодо продовження «зернової угоди»

Україна почала онлайн-перемовини з партнерами щодо розширення Чорноморської зернової ініціативи, спрямованої на те, щоб Київ міг продовжувати постачати зерно на світові ринки. Про це Reuters повідомило високопоставлене джерело в українському уряді у вівторок.

Джерело повідомило, що Україна не вела переговорів з Росією, яка заблокувала українські чорноморські порти після свого вторгнення минулого року, але Київ розумів, що його партнери спілкуються з Москвою.

«Ситуація з перемовинами досить складна. Зараз багато залежить не від нас, а від партнерів», — сказало джерело Reuters на умовах анонімності.

Україна є великим світовим виробником та експортером зерна, але її експорт постраждав від вторгнення Росії. Чорноморська зернова ініціатива була створена за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року і була продовжена в листопаді, але термін її дії закінчується 18 березня.

Юрій Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, заявив Reuters минулого місяця, що Київ проситиме всі сторони розпочати переговори про продовження угоди щонайменше на рік і що Україна хоче включити до неї порти міста Миколаєва.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив минулого тижня, що Анкара наполегливо працює над продовженням ініціативи, тоді як Росія дала сигнал, що її не влаштовують деякі аспекти угоди. Москва заявила, що погодиться продовжити Чорноморську зернову угоду лише за умови врахування інтересів власних сільгоспвиробників.

Експорт зерна з України впав на 26,6% до 32,9 млн тонн у сезоні 2022/23 через менший урожай і логістичні труднощі, спричинені вторгненням Росії.