Парамедикиня Тайра стала лауреаткою премії Державного департаменту США

Парамедикиня Тайра стала лауреаткою премії Державного департаменту США

Однією з лауреаток премії Державного департаменту США 2023 International Women of Courage Award стала Юлія «Тайра» Паєвська з України.

Премією IWOC, що присуджується Державним секретарем США вже 17 років, нагороджуються жінки з усього світу, які продемонстрували виняткову мужність, силу та лідерство у відстоюванні миру, справедливості, прав людини, гендерної рівності, а також розширення прав та можливостей жінок та дівчаток, у всій їхній різноманітності – часто з великим особистим ризиком та жертвами.

З березня 2007 року Державний департамент нагородив понад 180 жінок із понад 80 країн премією IWOC. Дипломатичні місії США за кордоном номінують одну мужню жінку з відповідних країн, а фіналістки обираються і затверджуються старшими посадовими особами Департаменту.

Серед лауреаток цьогоріч є Юлія Паєвська – парамедикиня з України. Відома як «Тайра», вона продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність, захищаючи Україну від безжальної російської агресії. У 2013 році вона надавала медичну допомогу учасникам Революції Гідності, а як керівник волонтерського загону парамедиків «Ангели Тайри» проводила тактичну медичну підготовку на передовій Донбасу з 2014 по 2018 рік.

Паєвська найбільш відома своєю роботою з таємної зйомки та вивезення відеоматеріалів про звірства, здійснені російськими військами у Маріуполі. Російські сили затримали Паєвську 16 березня, коли вона намагалася евакуювати жінок та дітей з Маріуполя до Запоріжжя, незважаючи на її явний небойовий статус. Під час тримісячного ув’язнення Паєвська жила в крихітній камері з 22 іншими жінками, схудла на 9 кілограмів і зазнала тортур і побиття. Після звільнення вона активно виступає за українську демократію та незалежність як удома, так і за кордоном.

Нагорода вручається у Білому домі держсекретарем Ентоні Блінкеном та першою леді США Джилл Байден. Церемонію транслює “Голос Америки”.