Зеленський: «В разі падіння Бахмута мене підштовхнуть до компромісу з РФ»

Зеленський: «В разі падіння Бахмута мене підштовхнуть до компромісу з РФ»

Президент України Володимир Зеленський стурбований тим, що якщо Бахмут впаде, це зламає бойовий дух його народу і підштовхне його до переговорів з Росією, розповідає Yahoo.

У новому інтерв’ю Зеленський сказав Associated Press, що якщо російські війська захоплять східне українське місто, він швидко відчує тиск з боку всього світу та з боку українців.

«Наше суспільство відчує втому, – сказав Зеленський. – Наше суспільство підштовхне мене до компромісу з ними».

Київ відмовився від закликів до переговорів з Москвою, поки російські війська продовжують атакувати. Український уряд неодноразово заявляв, що не погоджуватиметься на будь-які умови, які вимагатимуть від нього поступки території на користь Росії. Рішення президента Володимира Путіна анексувати чотири українські території у вересні посилило позицію Києва в цьому питанні та зменшило перспективу переговорів.

Бахмут бачив одні з найзапекліших боїв у війні. Боротьба за місто триває майже вісім місяців, що робить її однією з найдовших у війні. США применшують стратегічне значення міста, довоєнне населення якого становило 70 000 осіб. А військові аналітики припускають, що Україна шкодить своїй здатності розпочати новий контрнаступ, виділяючи цінний персонал і ресурси для утримання Бахмута. Але Зеленський та його військові радники виступають проти відведення своїх військ.

Якщо Росія переможе в Бахмуті, це видасть Москві її першу перемогу на полі бою за кілька місяців, і Путін «продасть цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану, — сказав Зеленський Associated Press. — Якщо він відчує кров — відчує запах того, що ми слабкі — він буде штовхати, штовхати, штовхати».

За останньою оцінкою Інституту вивчення війни, який уважно стежить за війною в Україні, російські війська наразі окупували приблизно 65% Бахмута, захопивши ще 5% міста минулого тижня.