Демонтаж мосту і нове ім’я Севастополя: 12 кроків деокупації Криму за версією РНБО

Демонтаж мосту і нове ім’я Севастополя: 12 кроків деокупації Криму за версією РНБО

Рада національної безпеки та оборони України запропонувала дванадцять кроків деокупації Криму – про це секретар Олексій Данілов написав у Facebook, цитує Espreso Global.

«Для цього московитського сміття (гауляйтерів у тимчасово окупованому Криму – ред.) я хочу чітко намалювати широкими штрихами, як Україна буде деокупувати Крим, де вони та їм подібні будуть ціллю номер один», – сказав він.

Данілов пояснив, що юридично вивірена програма розробляється Апаратом РНБО із залученням широкого кола фахівців та експертів.

Ось, що він запропонував:

  1. Встановити в Криму пам’ятник «русскому военному кораблю».
  2. Створити механізм люстрації для персоніфікованої оцінки можливих злочинів, пов’язаних із колабораціонізмом та державною зрадою.
  3. «Щодо державних службовців, суддів, прокурорів, працівників правоохоронних органів та інших категорій осіб, які станом на 2014 рік перебували на службі в органах влади України, Міністерстві внутрішніх справ, Службі безпеки України, Міністерстві оборони тощо і після лютого 2014 року працювали на російсько-окупаційні структури, українські суди визначатимуть, чи підлягають вони кримінальній відповідальності. Але якщо ні, то вони будуть позбавлені державних пенсій із забороною на подальшу роботу в органах державної влади та місцевого самоврядування України».
  4. Росія має забезпечити повну екстрадицію всіх осіб, підозрюваних у державній зраді в Україні, а також російських військових злочинців.
  5. Законне ув’язнення пропагандистів, які «сприяли окупації, мілітаризації дитячої освіти та розпалюванню ненависті до України українців, кримських татар та інших національностей». А також позбавлення їх звань, пенсій, власності тощо.
  6. Громадяни Російської Федерації, які незаконно проживають на території Автономної Республіки Крим, повинні негайно залишити її територію.
  7. «Визнаються нікчемними правочини, вчинені не згідно із законодавством України після лютого 2014 року, в тому числі щодо нерухомого майна – законодавство, яке діє 9 років».
  8. Демонтаж Керченського мосту.
  9. Для нейтралізації впливу багаторічної російської пропаганди на суспільну свідомість частини населення півострова реалізується комплексна програма „Детоксикація“.
  10. Створення документальної бази фактів злочинів Росії проти громадян України, відновлення прав українських та кримськотатарських активістів.
  11. Негайне звільнення всіх громадян України, переслідуваних Росією з політичних мотивів з 2014 року.
  12. Севастополь пропонується тимчасово перейменувати в „Об’єкт №6“, назву якому Верховна Рада України обере пізніше. Можливо, це буде Ахтіар.