Міжнародний валютний фонд схвалив пакет кредитів на $15,6 млрд для України

Міжнародний валютний фонд схвалив пакет кредитів на $15,6 млрд для України

Міжнародний валютний фонд схвалив пакет кредитів для України в розмірі 15,6 мільярда доларів для допомоги у відновленні економіки, пише Voanews.

Як зазначає МВФ, повномасштабне вторгнення Росії спустошило економіку України, спричинивши скорочення активності приблизно на 30% минулого року, знищивши значну частину її капіталу та поширивши бідність. Спалах великої війни вплинув на світову економіку, сприяючи глобальній інфляції через зростання цін на пшеницю та нафту.

Вторгнення також підкреслило залежність Європи від російського природного газу для її енергетичної безпеки. Після початку війни багато країн були змушені шукати альтернативні джерела енергії.

Заступник директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінат заявила, що двоетапна програма буде спрямована на стабілізацію економічної ситуації в країні, поки триває війна, перш ніж перейти до «більш амбітних структурних реформ» після закінчення військових дій.

48-місячна програма розширеного фінансування, затверджена радою фонду, коштує приблизно 15,6 мільярда доларів. Вона є частиною МВФ у загальному пакеті підтримки в розмірі 115 мільярдів доларів, що складається зі списання боргів, грантів і позик від багатосторонніх і двосторонніх організацій.

Із загальної суми, затвердженої МВФ, 2,7 мільярда доларів надаються Україні негайно, а решта коштів має бути виділена протягом наступних чотирьох років. Програма також включає додаткові гарантії від деяких членів МВФ у випадку, якщо війна триватиме після поточної оцінки середини 2024 року.

Якщо війна продовжиться до 2025 року, це збільшить фінансові потреби України зі 115 мільярдів доларів до приблизно 140 мільярдів доларів.