Через війну в Україні Фінляндія офіційно стала членом НАТО

Через війну в Україні Фінляндія офіційно стала членом НАТО

Фінляндія офіційно стала членом НАТО через стурбованість агресією Росії. Кремль заявив, що може бути змушений вжити «контрзаходів» для забезпечення безпеки власного кордону у відповідь, пише Sky News.

Фінляндія подала заявку на вступ до НАТО в травні 2022 року, відклавши роки військової позаблоковості, щоб отримати захист під парасолькою безпеки організації після вторгнення Росії в Україну. Вона має спільний кордон з Росією протяжністю 1340 км, тому її вхід до Альянсу більш ніж подвоїть розмір кордону НАТО з країною.

Президент Фінляндії Саулі Нііністе заявив: «Сьогодні Фінляндія стала членом оборонного альянсу НАТО. Епоха військового неприєднання в нашій історії підійшла до кінця. Починається нова ера. Кожна країна максимізує власну безпеку. Фінляндія також.

Водночас членство в НАТО зміцнює нашу міжнародну позицію та простір для маневру. Членство Фінляндії не спрямоване ні проти кого. Воно також не змінює основ або цілей зовнішньої політики та політики безпеки Фінляндії. Фінляндія є стабільною та передбачуваною скандинавською країною, яка прагне мирного вирішення суперечок».

Цей крок є стратегічним і політичним ударом для російського президента Володимира Путіна, який давно жаліється на розширення НАТО в бік Росії. Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав приєднання Гельсінкі до блоку «посяганням» на безпеку Росії та заявив, що структура НАТО є ворожою щодо Росії. Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не дозволить вимогам Росії диктувати рішення організації.