Іранський суд ув’язнив 10 осіб за збиття українського рейсу PS752

Іранський суд ув’язнив 10 осіб за збиття українського рейсу PS752

Суд в Ірані засудив до ув’язнення 10 військовослужбовців збройних сил країни за збиття рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» в січні 2020 року, пише BBC.

Літак був вражений двома ракетами, випущеними підрозділом ППО Корпусом вартових Ісламської революції після того, як він злетів з Тегерана. Усі 176 осіб, які були на борту, загинули.

Україна та ще три країни, громадяни чи жителі яких були вбиті — Канада, Великобританія та Швеція — заявили, що ракети були запущені по літаку незаконно та навмисно, і пообіцяли притягнути Іран до відповідальності.

Протягом перших трьох днів після катастрофи рейсу PS752 збройні сили Ірану заперечували будь-яку відповідальність і припускали, що стався технічний збій. Але в міру накопичення доказів Аерокосмічні сили Вартових революції заявили, що підрозділ ППО помилково сприйняв Boeing 737-800 за американську ракету.

Протиповітряна оборона Ірану на той час була у стані підвищеної готовності, оскільки країна щойно випустила балістичні ракети по двох іракських військових базах, де розміщені сили США, у відповідь на вбивство генерала Корпусу Касема Сулеймані.

У 2021 році Організація цивільної авіації Ірану (CAOI) опублікувала остаточний звіт, у якому звинуватила людську помилку підрозділу ППО Корпусу вартових Ісламської революції. У ньому сказано, що оператор «помилково ідентифікував» рейс PS752 як ворожий, і що оператор випустив ракети «земля-повітря» без дозволу командира. Україна відкинула цей звіт як «цинічну спробу» приховати правду та «відбілити» Ісламську Республіку, заявивши, що він не дав відповіді на ключові питання, був неповним і в ньому відсутні докази.

У неділю інформаційне агентство Мізан Ірану повідомило, що командир підрозділу ППО був засуджений до 10 років позбавлення волі за несанкціонований постріл ракетами та до 3 років за пособництво в ненавмисному вбивстві. Дев’ять інших неназваних співробітників «різного рангу» були засуджені від одного до трьох років, у тому числі двоє, які керували ракетною системою, сказав Мізан, додавши, що вироки можуть бути оскаржені.

Асоціація сімей жертв рейсу PS752 заявила, що не визнає законність суду через відсутність неупередженості та незалежності. Родини жертв сказали, що іранська юстиція притягнула до відповідальності офіцерів нижчого рангу, а не «головних виконавців цього злочину».