Жінка з пологового: світлина українського фотографа перемогла на World Press Photo

Жінка з пологового: світлина українського фотографа перемогла на World Press Photo

Фотограф Associated Press Євгеній Малолєтка отримав нагороду World Press Photo of the Year у четвер за його жахливий знімок працівників швидкої допомоги, які несуть вагітну жінку через зруйновану територію пологового будинку в Маріуполі після російської атаки, пише AP News.

Зображення смертельно пораненої жінки, зроблене українським фотографом 9 березня 2022 року, облетіло весь світ. Жінка на пізньому терміні вагітності лежить на яскравій ковдрі на ношах, яку несуть рятувальники. Її ліва рука лежить на закривавленій нижній лівій частині живота.

Згадати це фото можна у Twitter-акаунті Associated Press.

32-річна Ірина Калініна, жінка з цієї світлини, померла від отриманих травм через півгодини після того, як народила бездиханне тіло свого малюка, якого назвали Мироном.

«Для мене це момент, який я весь час хочу забути, але не можу. Ця історія назавжди залишиться зі мною», — сказав Малолєтка в інтерв’ю перед анонсом.

Євгеній Малолєтка, відеожурналіст AP Мстислав Чернов і продюсерка AP Василіса Степаненко, які також є українцями, прибули до Маріуполя саме тоді, коли почалось повномасштабне вторгнення Росії. Вони залишалися понад два тижні, фіксуючи, як російські військові обстрілюють місто та завдають ударів по лікарнях та іншим об’єктам цивільної інфраструктури.

Ці троє були єдиними міжнародними журналістами, які залишалися в місті, і потім змогли втекти, ризикуючи своїм життям.