Росія викреслює зі шкільних підручників Київ та Україну: опозиційні ЗМІ

Росія викреслює зі шкільних підручників Київ та Україну: опозиційні ЗМІ

Згідно з опозиційним російським ЗМІ «Медіазона», цензура почала проникати в нові шкільні підручники в Росії, пише Euronews.

Опозиційний новинний сайт у четвер повідомив, що в останньому виданні підручника для четвертого класу «Світ навколо нас» стерто згадки про Київ та Україну. Згадки про столицю України були викреслені з розділів про історію Київської Русі. У минулій редакції зазначалося, що літопис «Повість временних літ» написаний Нестором, ченцем Києво-Печерської лаври. У новій редакції Нестора називають просто ченцем. Коли мова йде про князя Ігоря, то в старішій копії сказано, що він «почав княжити в Києві», а в новій — «почав княжити на Русі».

Співробітники видавництва «Просвещение», яке створило книгу, розповіли «Медіазоні», що їх попросили прибрати «некоректні» згадки про Україну та Київ з усіх шкільних підручників.

«Перед нами стоїть завдання зробити так, щоб України просто не було, — цитує „Медіазона“ співробітника „Просвещения“. — Надзвичайно проблематично, коли в підручнику просто немає інформації про країну. Дитина росте без жодних знань про цю країну, їй набагато легше буде повірити телевізору».

Деякі інші зміни були внесені до навчальної книги. У попередній редакції сказано, що князь Володимир хрестив усіх у Києві, тепер у новій — лише «в столиці». У грудні міністр освіти Росії Сергій Кравцов анонсував створення «єдиних підручників з історії Росії та всесвітньої історії», в яких будуть враховані «історичні події, що відбулися цього року».

«Це і початок військової спеціальної операції, і входження до складу РФ Донецької та Луганської народних республік, Запорізької та Херсонської областей, і безпрецедентний санкційний тиск. Ці факти, безумовно, будуть відображені в нових підручниках», — сказав міністр.

Російська влада каже, що готує навчальні матеріали, які «з’ясують роль Києва» в історії Росії. Поділившись цим в Twitter, аналітик Алекс Кокчаров написав: «Росія знову переписує історію».