США постачають Україні датчики для виявлення ядерних вибухів

США постачають Україні датчики для виявлення ядерних вибухів

Згідно з повідомленням New York Times, Сполучені Штати постачають Україні датчики, здатні виявляти радіаційні спалахи — чи то від брудної бомби, чи від ядерної зброї. Про це пише Jerusalem Post.

Повідомляється, що датчики також зможуть ідентифікувати зловмисника, який використав таку зброю за будь-якого сценарію. Якщо на території України радіоактивну зброю буде підірвано Росією, «її ізотопну сигнатуру (свого роду підпис – Ред.) можна буде перевірити», йдеться у звіті.

Україна співпрацює з Групою підтримки ядерних надзвичайних ситуацій (NEST), підрозділом атомних експертів під керівництвом Національної адміністрації з ядерної безпеки, щоб розгорнути радіаційні датчики. NEST також допомагатиме у навчанні персоналу та моніторингу даних.

У звітах Ради закордонних справ і ВВС зазначено, що з лютого минулого року США виділили Україні майже 46,6 мільярда доларів військової допомоги. Крім того, на початку минулого місяця Департамент оборони США оголосив, що Сполучені Штати виділять Україні ще 400 мільйонів доларів військового обладнання.

Раніше цього місяця колишній президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що США змушують підтримувати український «нацистський режим», а також додав, що США також «змушують» Європу підтримувати Україну. Про це Медведєв сказав у Twitter, де також заявив, що Україна зникне, тому що «вона нікому не потрібна».

Росія також попередила інших у четвер, щоб вони не випробовували її терпіння щодо ядерної ескалації у протистоянні із Заходом щодо України, за словами речниці російського МЗС Марії Захарової. Вона додала, що Росія не має наміру йти шляхом ядерної ескалації.