Президент України здійснив неоголошений візит до Фінляндії

Президент України здійснив неоголошений візит до Фінляндії

Президент України Володимир Зеленський у середу прибув до Гельсінкі для участі у зустрічі прем’єр-міністрів Північних країн, яку приймає президент Фінляндії Саулі Нііністьо, пише YLE.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Зеленський здійснив лише кілька поїздок за кордон — до США, Бельгії, Польщі, Франції, Великої Британії, а тепер і до Фінляндії.

Офіс президента Фінляндії анонсував зустріч у Гельсінкі прем’єр-міністрів країн Північної Європи минулого тижня, але присутність Зеленського трималася в таємниці з міркувань безпеки.

«Коли ми зміцнюємо наші лінії оборони, коли ми відновлюємо наші кордони, ми зміцнюємо кордони всіх наших партнерів, у тому числі, звичайно, і Фінляндії. Стара столиця держави-агресора знаходиться за кілька сотень кілометрів звідси, від Гельсінкі, але завдяки нашим спільним зусиллям у сфері безпеки, вашій історичній зимовій боротьбі за свободу та нашій хоробрій боротьбі зараз, агресор ніколи не дійде до Гельсінкі», — сказав Зеленський на прес-конференції за підсумками першої зустрічі з Нііністьо.

У повідомленні для преси Офіс президента зазначив, що двоє лідерів обговорять «оборонну боротьбу України та підтримку Фінляндією України, двосторонні відносини між країнами та глобальну геополітичну ситуацію».

Зеленський також відвідав Північно-український саміт у середу вдень. На саміті також були присутні прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен та прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір.