Чому президент України не хотів, щоб Велика Британія приймала Євробачення?

Чому президент України не хотів, щоб Велика Британія приймала Євробачення?

Велика Британія приймає пісенний конкурс Євробачення 2023 року від України, але президент Володимир Зеленський розповів, чому не вважає це найкращим рішенням, пише Metro.

Через війну з Росією Європейська мовна спілка вирішила не проводити конкурс 2023 року в Україні — незважаючи на сподівання гурту-переможця Kalush Orchestra, що захід вдасться провести у «щойно відбудованій» країні. Учасник від Великої Британії Сем Райдер посів друге місце після Kalush Orchestra, тому Ліверпуль має честь приймати конкурс.

Зеленський днями висловився щодо рішення і бажання, щоб ситуація була іншою. Він сказав, що, хоча він «дуже поважає» Сполучене Королівство і що це «дивовижна країна», але він хотів би, щоб обрали країну, яка має спільний кордон з Україною, наприклад Польщу чи Словаччину.

Зеленський сказав, що від початку дотримувався думки, що якщо Україна не зможе прийняти конкурс, це мала б зробити сусідня країна, «куди нашим людям легко доїхати і бути дуже близько». Днями у інтерв’ю суспільним мовникам, у тому числі BBC, він додав: «Головне, що конкурс відбувається. Нехай люди покажуть свій талант».

Ліверпуль дбає про те, щоб Україна була в авангарді змагань. У першому прямому ефірі півфіналу у відео під назвою «Ласкаво просимо до Ліверпуля» з’явилися прапори України, а також відомі особи з країни.

Тимофій Музичук з Kalush Orchestra розповів BBC на відкритті про те, як Велика Британія взяла на себе обов’язки хостингу.

«Добре, що його проводять у Великій Британії. Ми бачимо багато українського колориту, а головне — безпека. Війна в Україні триває. Вона не закінчилась, і ми хочемо нагадати людям, що вони не повинні втрачати її слід і вона має бути в заголовках [новин]».

Тимофій сподівається, що британська учасниця Мей Мюллер здобуде перемогу: «Звичайно, нам сумно, що конкурс не в Україні, але я сподіваюся, що британська учасниця виграє, тоді ми зможемо помінятися та провести Євробачення в Україні».