Українська ППО збиває 90-100% ворожих цілей: The Washington Post

Українська ППО збиває 90-100% ворожих цілей: The Washington Post

Поки кияни чують сирени повітряної тривоги, які сповіщають про неминучу атаку Росії, підрозділи ППО України вже працюють. З замаскованих позицій вони мчать на вантажівках до сільськогосподарських полів навколо столиці, готові збити ворожі безпілотники чи ракети, розповідає Washington Post.

Це стало майже щонічною подією після того, як 28 квітня Росія відновила регулярні повітряні атаки на Київ після майже двомісячного затишшя. Відтоді підрозділи перехопили кожен безпілотник і ракету, випущені по столиці.

Завдяки західній зброї та зростаючому досвіду протиповітряна оборона України досягла значних успіхів за останні 14 місяців. З 28 квітня Росія випустила по Україні 67 ракет і 114 безпілотників. Пропустили лише 7 ракет і 11 безпілотників, а по Києву не влучив жодний такий об’єкт.

Минулого тижня київські підрозділи повідомили, що збили найдосконалішу російську гіперзвукову ракету, зброю, яку раніше вважалося, що Україна не може збити. Нещодавно отримана батарея Patriot американського виробництва зробила це можливим.

За оцінками одного військового з позивним «Граніт», у перші місяці Україна перехоплювала близько 50% російських ракет. У звіті CSIS йдеться про те, що цифра насправді могла бути набагато нижчою. Завдяки надходженню нових систем ППО західного виробництва в жовтні та листопаді, а також зростанню кваліфікації українських сил ППО, Україна повідомляла про перехоплення близько 80% російських крилатих ракет до грудня.

Сьогодні, «Граніт» заявив, ця цифра наближається до 90%, і він сказав, що системи оборони навколо Києва знищили 100% ракет, випущених по місту з 28 квітня. Хоча всі останні атаки на Київ були зірвані, уламки від падаючих ракет і безпілотників спричинили поранення та руйнування в столиці. Але це ніщо в порівнянні з тим, що могло статися, сказав «Граніт».

Президент України Володимир Зеленський успішно наполягав на тому, щоб союзники збільшили поставки засобів протиповітряної оборони. У понеділок США оголосили про надання додаткової довгострокової військової допомоги на 1,2 мільярда доларів, включаючи нові системи HAWK, безпілотники та боєприпаси протиповітряної оборони.