Європа попереджає про «втому від солідарності» з українськими біженцями

Європа попереджає про «втому від солідарності» з українськими біженцями

Незважаючи на теплий прийом, наданий мільйонам українських біженців у Європейському Союзі після російського вторгнення, офіційні особи ЄС заявили у вівторок, що існують певні побоювання щодо коливання підтримки. Про це пише ABC News.

Комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоханссон підкреслила, що підтримка 4 мільйонів українських біженців є стійкою, але в спеціальній доповіді говориться, що «в деяких країнах-членах починає проявлятися те, що ми можемо назвати «втомою від солідарності».

«Криза вартості життя вдарила по сім’ях з низьким і середнім доходом у приймаючих суспільствах і створила контекст, у якому російська пропаганда могла б бути більш успішною», – сказав у звіті спеціальний радник ЄС з питань України Лодевейк Ашер.

Президент Росії Володимир Путін «має великий інтерес у впливі на громадську думку щодо переселенців з України. Дискурс щодо міграційних біженців може бути використаний як зброя, щоб посіяти розкол всередині ЄС», – сказав голландський політик, додавши, що деякі з 27 країн-членів ЄС вже повідомили про нові кампанії з дезінформації, спрямовані на це питання.

В ЄС було видано Директиву про тимчасовий захист, щоб гарантувати, що українці можуть знайти притулок і отримати допомогу з якомога меншими умовами. Але у доповіді попереджено, що біженці, які живуть між своїм домом та притулком через бойові умови, страждають від травм і втрат, створюючи «дилему очікування».

Через це «важко прийняти рішення почати вивчати нову мову, розпочати більш серйозні навчальні чи освітні програми або інтегрувати дітей у систему освіти приймаючої країни», — сказав Ашер, додавши, що компанії також не поспішають інвестувати в них, оскільки вони можуть поїхати за короткий термін.

Загалом, сказав Ашер, «солідарність жива і дієва. Але є втома, особливо серед більш уразливих біженців, а також найбільш уразливих людей у приймаючих суспільствах».