До Києва приїхали африканські лідери: у цей час Росія атакувала балістикою

До Києва приїхали африканські лідери: у цей час Росія атакувала балістикою

У п’ятницю, коли лідери африканських країн прибули до української столиці з миротворчою місією, пролунали сирени повітряної тривоги та щонайменше два вибухи сколихнули Київ, пише DW.

Мер міста Віталій Кличко заявив, що вибухи пролунали з боку української ППО, яка збила 12 ракет, у тому числі шість крилатих ракет «Калібр» і шість гіперзвукових ракет «Кинджал» (модифікована версія балістичної ракети), а також два безпілотники. У Київській області поранено людей, постраждали будинки.

Атака сталася після того, як у п’ятницю до Києва прибув президент Південної Африки Сиріл Рамафоса на чолі делегації африканських лідерів, які прагнуть стати посередником між Україною та Росією. Рамафоса, який відвідує Україну вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в країну, зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським у п’ятницю, перш ніж у суботу вирушити до Санкт-Петербурга для переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним.

Супроводжують Рамафосу президент Сенегалу Макі Салл і президент Замбії Хакайнде Хічілема, а також представники Єгипту та Коморських островів.

«Російські ракети — це повідомлення Африці: Росія хоче більше війни, а не миру», — написав Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter.

Президент України Володимир Зеленський назвав цей ракетний удар свідченням того, що Путін або не контролює армію, або є неадекватним.

«Сьогоднішній ракетний удар свідчить про те, що або керівництво РФ, президент Путін не контролює свою армію, абсолютно не контролює свої збройні сили, включно з найманцями „Вагнера“, тому що вони б’ють ракетами по лідерах інших держав, які, до речі, після нас вирішили поїхати в державу… або ця людина неадекватна», — сказав він на пресконференції у п’ятницю в Києві після зустрічі з лідерами країн Африканського Союзу.

«Мені здається, що людина неадекватна, тому що людина не готова бачити мир, людина хоче стерти та зруйнувати повністю державу Україна. І якщо такі наміри в людини, то для мене багато запитань — яке спілкування, який діалог можливий із цією людиною», — сказав Зеленський.