Українці на Заході США вийшли на протести, щоб нагадати про викрадених росіянами дітей

Українці на Заході США вийшли на протести, щоб нагадати про викрадених росіянами дітей

Близько 200 людей вийшли на акцію протесту у Сіетлі: активісти у центрі міста вигукували «Росія — держава-терорист!», «Росія викрала наших дітей!». Також учасники акції принесли плакати з історіями українських дітей, яких депортували до Росії. Про це розповідає «Голос Америки».

«Наші діти викрадені, ми плачемо за нашими дітьми. Вони нічим не гірші від інших дітей, які виростають на цій вулиці», — сказав Валерій Голобородько, почесний консул України в Сіетлі.

«Багато дітей Росія просто вивезла. Ще більше дітей — у них зараз психічні травми, вони не можуть спокійно спати», — каже Анна Кірієнко, одна з учасниць протесту.

Активісти також поклали м’які іграшки на сходах будівлі мерії.

В окрузі Лос-Анджелес, у місті Беверлі-Хіллз, біля відомого знаку вийшли на протест близько 100 активістів, на акцію привели своїх дітей. Біженка з Київської області, Ірина Димчишина, теж прийшла зі своєю донькою.

«Для мене як мами цей мітинг є надзвичайно важливим. Першою причиною, через яку ми виїхали з України, коли почалася повномасштабна війна, є моя дитина», — сказала Ірина.

На акцію прийшли американці, які намагалися розповісти перехожим про викрадених українських дітей, а також представники інших націй, наприклад країн Балтії. Акцію організували волонтери Stand with Ukraine Foundation. Вони роздавали учасникам листівки з інформацією про те, як можна повпливати на конгресменів США щодо підтримки України.

За даними України, офіційно верифіковано майже 20 тисяч викрадених Росією дітей, але представники української влади кажуть, що ця цифра є набагато більшою. РФ заявляє про більш ніж 700 000 депортованих дітей.