Байден заявив про непричетність США до заколоту ПВК «Вагнер» у Росії

Байден заявив про непричетність США до заколоту ПВК «Вагнер» у Росії

Президент Росії Володимир Путін назвав організаторів спроби заколоту злочинцями і заявив, що його військові все одно придушили б повстання. Коментарі Путіна були першими з тих пір, як лідер найманців Євгеній Пригожин очолив ПВК «Вагнер» в поході на Москву, пише CNBC.

Тим часом президент Джо Байден заявив, що Сполучені Штати не були причетні до повстання.

«Ми дали зрозуміти, що ми не причетні, ми не маємо до цього відношення, це було частиною боротьби в російській системі», — сказав Байден з Білого дому.

ЧВК «Вагнер» Пригожина в суботу захопила контроль над стратегічним Ростовом-на-Дону і просунула озброєний конвой на відстань до 200 кілометрів від Москви. Менш ніж через 24 години повстання закінчилося, і Пригожин оголосив, що «Вагнер» поверне назад, щоб уникнути пролиття російської крові.

Повстання підняло питання про контроль над владою президента Володимира Путіна та про те, що може бути з країною далі. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у неділю, що заколот виявив «тріщини» в Москві, а президент Eurasia Group Ян Бреммер заявив CNBC у понеділок, що, незважаючи на угоду, Пригожин є «ходячим мертвим».

Міністерство оборони Росії повідомило, що міністр оборони Сергій Шойгу відвідав війська в тимчасово окупованих частинах України в понеділок, у своїй першій публічній появі після вихідних. Майбутнє Шойгу було поставлено під сумнів після заколоту, але допис у Telegram свідчить, що він залишається головним.

Повідомляється, що керівника групи Вагнера Євгенія Пригожина заслали до Білорусі.