Україна відзначає День Конституції: заяви Володимира Зеленського на честь свята

Україна відзначає День Конституції: заяви Володимира Зеленського на честь свята

28 червня Україна відзначає державне свято — День Конституції, вже вдруге поспіль в умовах воєнного стану, який запровадили через повномасштабне вторгнення Росії, нагадує Ukrinform.

28 червня 1996 року о 09 годині 18 хвилин, приблизно після доби безперервної роботи, Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України. Цій події передував шестирічний період напруженої роботи, консультацій, криз і домовленостей.

Прийняття Конституції заклало правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність; стало віхою в забезпеченні прав людини і громадянина; сприяло покращенню іміджу України на міжнародній арені.

«Нашій Конституції сьогодні виповнюється 27 років. Записані у ній в 1996 році слова перестали бути історією — вони стали для українців по-справжньому життєвими і нагальними: слова про право на життя і свободу, честь і гідність, про ціну нашої землі. Уже нікому в країні не треба пояснювати значення слова „суверенна“», — сказав він у Telegram-каналі в середу вранці, цитує Interfax.

«Жоден українець більше ніколи не сприйматиме закарбовані в ній права та свободи як щось дане нам зверху. Вони сьогодні виборюються у важкій боротьбі самопожертвою та життями. Наша Україна. Суверенна. Незалежна. Демократична. Правова. Була, є і буде. Слава Україні!», — наголосив президент.

Пізніше у Верховній Раді Володимир Зеленський зачитав доктрину для України, розповідає Liga.net. Він наголосив, що ця доктрина має відповідати на всі фундаментальні питання про Україну та її майбутнє. Основні пункти:

  • філософія перемоги;
  • глобальна українська безпека;
  • політика героїв;
  • політика справедливості;
  • трансформація.

«Перемога — це вигнання всіх російських військових формувань, найманців та бойовиків, повернення в Україну наших людей — тих, кого примусово депортували в Росію та тих, кого Росія взяла у полон», — сказав Зеленський у Раді.

Президент наголосив, що «Україна більше ніколи не погодиться на будь-яку форму замороженого конфлікту» і нагадав про українську формулу миру та альянси, які Україна обиратиме для себе — це ЄС та НАТО.