Україна відзначає День державності: привітання від Зеленського та Залужного

Україна відзначає День державності: привітання від Зеленського та Залужного

Сьогодні, 28 липня, Україна вдруге відзначає День української державності, започаткований так, щоб збігатися з Днем хрещення Київської Русі-України.

Більш як тисячолітня історія українського державотворення говорить про те, що необхідно здобути і розбудувати таку сильну державу, щоб її потенціал і здатність захистити себе, віра українців у себе, зброю і єдність усіх разом у державі гарантували збереження державності України, заявив президент України Володимир Зеленський. Його цитує Interfax.

«Ми не віримо, що Росія не захоче повернутися з агресією навіть після того, як ми виженемо окупантів з усієї нашої землі. Але перемога України може й має бути такою, щоб будь-які спроби ворога повернутися не йшли далі хворої фантазії тих божевільних, які виношують такі плани», — сказав Зеленський, виступаючи в Києві з нагоди свята.

За його словами, «наше бажання перемогти визначило, якою бути Україні далі — сильною, вільною, європейською, чистою від внутрішніх розборок державою, яка цінує свою внутрішню єдність».

«Перемогти — це підтвердити ціннісні орієнтири, які було закладено ще тоді, за тисячоліття. Це вибір єднання зі світом, вибір бути учасником світової історії, щоб мати право на власну національну історію свого народу, своєї землі, своєї держави. Це вибір бути силою, силою, яка може за себе постояти, інакше Україна не може, інакше Україні не бути», — сказав президент.

За його словами, «своя державність — це той священний кордон, який захищає націю від неволі, який дає майбутнє, який спалює ворожу техніку, який об’єднує найкраще і який відновлює й оберігає святині».

«Україну не здолати, бо вас не здолати. Усіх вас, українці, не здолати попри те, що інколи видно в очах наших людей втому, яку розуміємо, але яка не заволоділа і, впевнений, не заволодіє ніколи Україною. Ця втома стане тільки пальним, яке прискорить нас, прискорить наш рух до національної мети, до Перемоги», — сказав Зеленський.

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний долучився з власним посланням про українську державність.

«Українське державотворення має понад тисячолітню історію, і нині ми вшановуємо всі його етапи: від Русі і дотепер. Сьогодні ми живемо в реаліях, коли державність загартовується у боях. Її ціна найбільше відчувається на передовій. В обороні і в наступі. Ціна української державності — це відвойований кожен метр нашої землі. Неймовірними зусиллями, потом і кров’ю українських захисників», — зазначив Залужний.

Головнокомандувач подякував українським воїнам, «які щодня, щогодини боронять і відстоюють українську державність у боях з російським агресором».

«Ми — сильний народ, захистимо свою Державність!», — сказав він.

Наступного року свято відзначатиметься 15 липня.