Республіканці влаштували сварку щодо допомоги Україні на своїх перших дебатах

Республіканці влаштували сварку щодо допомоги Україні на своїх перших дебатах

Перші президентські дебати від Республіканської партії завершилися в середу після майже двох годин, які найкраще характеризувались запеклими нападками серед кандидатів. Про це пише The Hill.

У кожного з восьми претендентів на сцені в Мілуокі були свої яскраві моменти виступів, але деякі справді виділялися. Один із них стосувався зовнішньої політики США. Колишній посол ООН Ніккі Хейлі та підприємець Вівек Рамасвамі посварилися в одній із найзапекліших суперечок під час дебатів.

Коли модератори запитали кандидатів про те, чи підтримають вони надання додаткового фінансування Україні, щоб допомогти їй захиститися від повномасштабного вторгнення Росії, Рамасвамі був єдиним кандидатом, який підняв руку і прямо заявив, що не підтримає цього.

Хейлі одразу відповіла, що президенту потрібна «моральна ясність», щоб знати різницю між добром і злом. Вона охарактеризувала Україну як «проамериканську країну», куди вторгся «головоріз» в особі російського президента Володимира Путіна. Вона також розкритикувала Рамасвамі за його коментарі щодо підтримки США України, Тайваню та Ізраїлю.

«Проблема, яку Вівек не розуміє, полягає в тому, що він хоче віддати Україну Росії. Він хоче дозволити Китаю з’їсти Тайвань. Він хоче піти і припинити фінансування Ізраїлю. З друзями так не роблять. Натомість вам варто стояти поруч зі своїми друзями», – сказала Хейлі.

Рамасвамі запевняв, що заяви Хейлі про його позиції є неправдивими. Хейлі мала на увазі його коментарі щодо того, що Рамасвамі припинить підтримку України з боку США і натомість домовиться про припинення вогню між Україною та Росією, захищатиме Тайвань від будь-якої китайської агресії лише до тих пір, поки США не зможуть забезпечити незалежність у виробництві напівпровідників і скоротять допомогу Ізраїлю через кілька років.

Хейлі відповіла однією з найбільш пам’ятних фраз цієї ночі: «У вас немає досвіду зовнішньої політики, і це видно».