У Каліфорнії пройшов забіг до Дня Державного прапора та Дня Незалежності України

У Каліфорнії пройшов забіг до Дня Державного прапора та Дня Незалежності України

Ранкова розминка на пляжі Санта-Моніки. На траві поблизу Тихого океану старанно роблять вправи українці, американці, литовці та білоруси, розповідає «Голос Америки».

Вони беруть участь у забігу, мета якого — нагадати американцям, що в Україні все ще триває війна. Фітнес-тренер Андрій Хомицький — співорганізатор акції. Він вже не перший рік проводить тренування для української громади Лос-Анджелеса та онлайн для усіх бажаючих.

«Я тренуюсь з 70%, а можливо й більше відсотків людей, які тут стабільно. Це якраз наше ком’юніті, хто приходить у суботу. Ми вирішили, що спорт — це класний напрямок, на фоні якого можуть об’єднуватись люди. Бо спорт дає можливість відволіктися, сфокусуватися, зарядитися енергією, поспілкуватися, почути, що відбувається в інших людей»

«We go guys! Слава Україні!», — чути за кадром на початку забігу.

З музикою, гаслами та прапорами українські бігуни не можуть не привертати увагу. Фініш — у туристичній принаді міста. Пірс у Санта-Моніці. На пірсі виконують Гімн. Співорганізатори акції — активісти організації Stand With Ukraine Foundation — кажуть, спорт став одним зі способів, яким намагаються привернути увагу американців до війни.

«Ми знову зібралися у повній готовності надавати максимальну підтримку, — каже співзасновниця Stand With Ukraine Foundation Ірина Василькова. — Проголошувати на весь світ, що в єдності ми міцні. Що ми непохитно стоїмо з Україною. Що цінності свободи, демократії та честі, які відстоює Україна, обов’язково переможуть».

А ще таким чином організатори створюють спільноту однодумців. Переконані — через особисті контакти та спільні інтереси легше заручитися підтримкою американців.

«Це дуже цікаво. Близько року тому у мене не було друзів-українців, але я організував захід після того, як почалася (повномасштабна) війна, — каже Джеймс Коу, учасник забігу. — У той час я налагодив контакти з великою кількістю українців і тоді ми стали дуже хорошими друзями. І відтоді я підтримував їхні зусилля».

У забігу взяли участь кілька сотень людей.