«Сили темряви не згасять полум’я свободи»: Байден та Блінкен привітали народ України

«Сили темряви не згасять полум’я свободи»: Байден та Блінкен привітали народ України

На офіційному сайті Посольства США в Україні опублікували привітання президента США Джо Байдена із Днем Незалежності України. Цитуємо його повністю.

«Сьогодні народ України знову відзначає свій День Незалежності, зазнаючи тотального нападу боягузливої війни Путіна за землю та владу. Вісімнадцять місяців українські родини живуть під щоденною загрозою російських ракет і реальністю жорстоких атак. Але народ України залишився незламним.

У цей День Незалежності, як і після першого вторгнення Росії в Україну у 2014 році, відважні українки та українці захищають Україну від нападів на фундаментальні принципи, важливі для кожної нації на планеті — суверенітет і територіальну цілісність. Вони ще раз показують світові, що за свободу варто боротися.

Незалежність означає свободу обирати своє майбутнє. Вона дорогоцінна. Щороку 4 липня американці відзначають День незалежності, щоб згадати ціну, яку ми заплатили за нашу свободу, і всі благословення, які з неї випливають. Тож сьогодні, коли Путін продовжує свою жорстоку війну, щоб стерти незалежність України та силою перекроїти мапу нашого світу, американці по всій країні об’єднані з народом України.

Сполучені Штати продовжуватимуть нашу роботу разом із партнерами по всьому світу, щоб підтримувати здатність України захищатися від агресії Росії, підтримувати основоположні принципи Статуту ООН і допомагати українському народу будувати безпечне, квітуче та незалежне майбутнє, на яке вони заслуговують.

Наша відданість незалежності України є непохитною та міцною. Ось чому Сполучені Штати та інші країни Великої сімки опублікували спільну декларацію в Литві минулого місяця, в якій зобов’язалися допомогти Україні підтримувати збройні сили, здатні стримувати російську агресію в найближчі роки, декларацію, до якої зараз приєдналися понад 25 країн. Разом з нашими партнерами в Європі ми підтримуємо Україну в її боротьбі за свободу зараз і будемо допомагати їм у довгостроковій перспективі.

Ми також працюємо з усіма державами, щоб притягнути російські сили до відповідальності за воєнні злочини та інші звірства, які вони вчинили в Україні. У тому числі й примусове вивезення тисяч українських дітей до Росії. Цих дітей викрали у батьків і тримали окремо від сімей. Це безсовісно. І сьогодні ми оголошуємо нові санкції, щоб притягнути до відповідальності винних у цих примусових переміщеннях і депортаціях, а також вимагати повернення українських дітей до їхніх родин.

Я щиро сподіваюся, що наступного року українці зможуть відсвяткувати свій День Незалежності в мирі та безпеці, знаючи, як їх незвичайна мужність надихнула світ. Нехай День Незалежності України буде нагадуванням про те, що сили темряви та панування ніколи не згасять полум’я свободи, яке живе в серцях вільних людей усюди».

Голова Держдепу США Ентоні Блінкен також привітав українців зі святом:

«Хочу привітати всіх українців з Днем Незалежності. 24 серпня є свідченням незалежності, суверенітету та демократії України та днем гордості за силу та стійкість України. Це також день вшанування української спадщини та культури.

Сьогодні також виповнюється півтора року з моменту жорстокого повномасштабного вторгнення Кремля в Україну — 18 місяців безглуздої агресії, яка спричиняє смерть і руйнування по всій Україні. Поки ми приєднуємося до вас у святкуванні понад трьох десятиліть незалежної країни, ми також сумуємо разом з вами, згадуючи ваших синів і дочок, які віддали життя, захищаючи вашу країну. Ми підтримуємо вас у боротьбі за вашу дорогу країну.

Саме завдяки вам і вашій стійкості Україна переможе, а Росія заплатить високу ціну за скоєне. Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати вас і співпрацювати з нашими союзниками та партнерами, щоб забезпечити Україні все необхідне для захисту, відновлення та процвітання».