США конфіскували російські активи за кордоном на $1 млрд: чи передадуть їх Україні

США конфіскували російські активи за кордоном на $1 млрд: чи передадуть їх Україні

З початку повномасштабної війни Росії проти України Сполучені Штати конфіскували понад 1 мільярд доларів приватних російських активів в інших країнах, пише Ukrinform з посиланням на заступницю генпрокурора США Лізу Монако.

«Ми зупинили польоти літаків у Швейцарії та на Близькому Сході. Ми затримали контрабандистів в Італії, Німеччині, Латвії. Ми висунули звинувачення учасникам відмивання грошей у Великій Британії. Тож, загалом, те, що ми показали, полягає в тому, що ховатися нема де», — сказала вона.

Офіс Лізи Монако керує робочою групою KleptoCapture, підрозділом Департаменту юстиції, створеним у березні 2022 року для забезпечення виконання санкцій проти російських олігархів і пошуку їхніх прихованих активів по всьому світу.

«Те, що ми бачимо, — це справді безпрецедентна, активізована міжнародна спільнота, яка об’єднується, щоб ізолювати режим Путіна, щоб засудити його неймовірну жорстокість проти українського народу», — заявила вона.

KleptoCapture шукає не лише кремлівських поплічників, які приховують активи, а й тих, хто допомагає олігархам уникнути санкцій.

«Для банків, авіаційної промисловості, страхових компаній, усіх, хто повинен звільнити ці активи, це знак і попередження: будьте обережні, з ким маєте справу, тому що ми спостерігаємо, — підкреслила Монако. — І будуть наслідки, якщо ви будете сприяти ухиленню від цих санкцій».

Серед предметів розкоші, які Департамент юстиції США намагався конфіскувати з початку російської війни, є реактивний літак Gulfstream вартістю 60 мільйонів доларів США та літак Boeing вартістю 350 мільйонів доларів США, зареєстровані на мережу з п’яти підставних компаній та анонімний траст, пов’язаний з мільярдером Романом Абрамовичем.

Монако зазначила, що необхідно отримати дозвіл Конгресу на використання коштів на благо українського народу.