Україна отримала $1,15 млрд грантових коштів від США

Україна отримала $1,15 млрд грантових коштів від США

11 жовтня до Державного бюджету України надійшов грант від США через Мультидонорський трастовий фонд Світового банку на суму 1,15 млрд доларів. Про це повідомляє Кабінет Міністрів України.

Кошти є частиною п’ятого додаткового фінансування в рамках проєкту Світового банку «Публічні витрати на підтримку адміністративної спроможності в Україні» (PEACE in Ukraine).

Проєкт спрямований на часткову компенсацію видатків Державного бюджету, у тому числі соціальних та гуманітарних видатків, які не стосуються сфери безпеки та оборони. У 2023 році Україна отримала від США 10,9 млрд доларів прямої бюджетної підтримки у вигляді грантів.

Кошти гранту спрямовуються на відшкодування видатків Державного бюджету, у тому числі виплати за окремими державними програмами соціальної допомоги (ВПО, особам з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, житлово-комунальні субсидії), виплати Державній службі з надзвичайних ситуацій та заробітну плату працівникам державних органів та навчальних закладів.

«Ми надзвичайно вдячні уряду США за його солідарність і безпрецедентну підтримку України. З початку повномасштабної війни до Державного бюджету України вже надійшло від США 22,9 млрд доларів», – заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Міністерство фінансів України є органом державної влади, відповідальним за реалізацію проєкту PEACE in Ukraine. Спільно зі Світовим банком Мінфін забезпечує прозорість коштів, що надаються партнерами з розвитку. Мінфін здійснює моніторинг використання прямої бюджетної підтримки від Уряду США спільно з консалтинговою компанією Deloitte, яка реалізує проєкт USAID SOERA.

У співпраці з аудиторською компанією PriceWaterhouseCoopers Ukraine Мінфін здійснює перевірку згідно з узгодженими процедурами для визначення допустимості державних видатків Уряду України у 2022 році в рамках Проєкту.