Відомий лікар визнаний Героєм України: нагороду отримав його син в США

Відомий лікар визнаний Героєм України: нагороду отримав його син в США

Пані Посол України в США Оксана Маркарова в неділю у Сполучених Штатах передала синові відомого професора Леоніда Кіндзельського Андрію звання Героя України, присвоєне батьку посмертно. Про це розповідає Ukrinform.

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким нагородив лікаря-радіолога за визначні заслуги перед Українською державою у розвитку медичної науки, розробку та впровадження засобів діагностики та лікування гострої променевої хвороби.

За словами пані Маркарової, професора Кіндзельського добре знають чорнобильці, колеги-медики та дослідники як в Україні, так і за її межами. Він був головним радіологом МОЗ УРСР у 1978–1986 роках, а після аварії на Чорнобильській АЕС «робив усе можливе і неможливе, щоб врятувати життя якомога більшої кількості людей, які постраждали від цієї страшної катастрофи».

Маркарова пояснила, що завдяки його унікальному методу лікування з усіх хворих на променеву хворобу, які лікувалися в Києві, помер лише один. При цьому майже всі з тих, хто проходив лікування в Москві, померли від хвороби.

«Однак замість подяки радянська влада заборонила Леоніду Кіндзельському продовжувати лікувати пацієнтів за його методикою і звільнила його з посади головного радіолога», — сказала вона.

Через значне опромінення Кіндзельський роками хворів, але продовжував активну діяльність. Пішов з життя Леонід Петрович 19 квітня 1999 року. 14 грудня 2021 року Президент Зеленський надав професору Кіндзельському звання Героя України (посмертно). Нагороду планували вручити сину професора набагато раніше, але захід перенесли через повномасштабне вторгнення Росії.

«Дуже важливо, що справедливість щодо видатного українця Леоніда Кіндзельського відновлено, а його заслуги вшановані Українською державою», — сказала Маркарова.