США надали Україні довгоочікувані ракети великої дальності ATACMS

США надали Україні довгоочікувані ракети великої дальності ATACMS

За словами двох американських чиновників, США таємно надали Україні ракети великої дальності ATACMS, забезпечивши Україні значні нові можливості, які могли б дозволити її силам вражати нові російські цілі, що раніше були поза досяжністю, пише CNN.

Кілька годин тому це підтвердив і президент України Володимир Зеленський:

«Дякую всім, хто воює й працює заради України! Дякую всім, хто допомагає! І сьогодні особлива вдячність Сполученим Штатам. Наші домовленості з Президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже влучно — „атакамси“ себе показали», — заявив він у відео в Telegram.

Підтвердження надійшло у вівторок після того, як у соціальних мережах почали поширюватися зображення суббоєприпасів ракет в Україні.

Представники США повідомили CNN у вівторок, що Україна вже використовувала ATACMS, деякі варіанти яких мають максимальну дальність близько 186 миль, для нападу на російські аеродроми у тимчасово окупованих українських Бердянську і Луганську. Українські військові повідомили у Twitter, що атака знищила кілька російських вертольотів, склад боєприпасів і пускову установку протиповітряної оборони, але не уточнила, чи використовували вони для цього ATACMS.

Неясно, коли були надані американські ракети. Але США вирішили надіслати їх тихо, оскільки хотіли застати росіян зненацька, особливо після місяців публічних суперечок щодо того, чи погодиться президент Джо Байден надіслати зброю. Росіяни знають про радіус дії ракет, і США були стурбовані тим, що вони перенесуть обладнання та зброю за межі досяжності, перш ніж ракети зможуть бути використані, сказав чиновник.

У минулому США таємно надсилали певну зброю. У серпні 2022 року Пентагон визнав, що відправив в Україну протирадіаційні ракети HARM без попередження.

Але США зазвичай оголошують про значні пакети зброї в Україну, в тому числі коли минулого року вони відправляли системи ППО Patriot і касетні боєприпаси цього року. Відповідаючи на неодноразове запитання про стан систем протягом останніх кількох тижнів, голова Департаменту оборони Ллойд Остін сказав, що США «нема чого оголосити». За словами чиновників, це був навмисний вибір слів.

У Пентагоні заявили, що всі питання щодо ATACMS передають Збройним силам України.