Міністр закордонних справ підтримав ідею множинного громадянства в Україні

Міністр закордонних справ підтримав ідею множинного громадянства в Україні

Множинне громадянство має стати елементом державної політики, спрямованої на збереження та розвиток світової української спільноти. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, виступаючи на Світовому конгресі українців, пише Ukrinform.

«Абсолютно необхідно підтримувати їх зв’язок з Батьківщиною. Це про майбутнє України та української громади. Тому множинне громадянство має бути одним із елементів державної політики, спрямованої на збереження та розвиток світової української спільноти», — зазначив очільник української дипломатії.

Кулеба наголосив на переконанні у необхідності запровадження множинного громадянства, тому що «потрібно керуватися не страхом перед видачею чужих паспортів в Україні, а силою українського паспорта в Україні та світі».

Звісно, цю політику потрібно реалізовувати розумно — поступово, починаючи з дружніх країн-союзників. І, звісно, будь-яке подвійне громадянство з країнами-агресорами чи недружніми країнами має бути заборонено, додав міністр.

На його думку, держава повинна відкрити мільйонам закордонних українців можливість прийняти або отримати український паспорт і прийняти як даність факт, що зі вступом України до ЄС українські паспорти матимуть такий же статус, як і паспорти сусідніх європейських держав.

Президент Володимир Зеленський у 2021 році подав до Верховної Ради п’ять законопроєктів з питань громадянства. Конституція України (ст. 4) визначає, що в Україні існує єдине громадянство.