Яким буде ставлення до біженців в Україні, коли вони повернуться з-за кордону

Яким буде ставлення до біженців в Україні, коли вони повернуться з-за кордону

Більшість українців вважає, що біженців, які пізніше повернуться з-за кордону, громадськість прийме спокійно, повідомляє Liga.net. Однак доволі багато опитаних очікують, що ставлення до них може бути як до «зрадників». Такі дані з результатів опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Серед респондентів поширені різні почуття щодо можливих конфліктів між тими, хто виїхав з України, та тими, хто лишився.

Учасників опитування просили уявити ситуацію, коли в Україну повертаються українці, які покинули Батьківщину через війну, і також ті, хто не повернувся негайно після виїзду, але мали бути доступні для призову.

Так, близько половини респондентів очікують, що ставлення може бути відмінним до різних категорій громадян (54%), а також очікують, що можуть виникнути деякі проблеми (52%).

Половина респондентів очікує, що влада може ухвалити несприятливі для біженців закони (49%).

Разом з цим кожен третій респондент (36%) вважає ймовірним сценарій, при якому біженців громадськість сприйматиме як «зрадників».

Опитування проводилося КМІС на замовлення Консультативної місії Європейського Союзу в Україні з 4 по 20 вересня за допомогою особистих інтерв’ю з використанням планшетів.

Опитано 2005 респондентів з усіх регіонів України, крім Херсонщини та Донеччини. Відповіді отримані від дорослих громадян України віком 18 років і старше. Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,3%.