В Україні запустять смарт-мобілізацію: як це працюватиме

В Україні запустять смарт-мобілізацію: як це працюватиме

Віце-прем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю РБК-Україна розповів про електронний реєстр призовників та смарт-мобілізацію.

Одним із найвідоміших і найпомітніших проєктів Міністерства цифрової трансформації під його керівництвом є сервіс «Дія», який спростив українцям доступ до безлічі державних послуг і зацікавив уряди багатьох інших країн.

Один зі значних проєктів, над яким зараз працює Федоров, – створення та запуск електронного реєстру призовників. На відміну від більшості інших сфер, робота територіальних центрів призову та соціальної підтримки (ТЦК та СП), які займаються обліком призовників, не зазнала суттєвих змін з 1990-х років і викликала нарікання пересічних громадян. Федоров прагне змінити це, оцифрувавши дані українських призовників, полегшивши життя як співробітникам ТЦК та СП, так і призовникам.

«Все буде побудовано таким чином, щоб коли людина прийшла в ТЦК та СП, її інформація вже в системі. По суті, це автоматизація роботи ТЦК та СП, усунення черг, вікон і так далі. Це про послугу в рамках ТЦК та СП. З іншого боку, йдеться про якісні дані, які дозволяють Збройним Силам і Головнокомандувачу приймати управлінські рішення, наприклад, скільки людей мобілізувати, кого вони потребують тощо», – пояснює Федоров.

Ще один пілотний проєкт, який міністр планує запустити за місяць-два, – смарт-мобілізація. Українці, зацікавлені у службі в ЗСУ, зможуть самостійно обрати військову спеціальність, пройти тести, поспілкуватися з призовниками, пройти навчання і, зрештою, потрапити у військо на обрану посаду.

«Коли ми цього досягнемо, ми побачимо, скільки людей буде мобілізовано самостійно, як вони пройдуть процес відбору, як вони будуть служити, і якість їхнього обслуговування, наскільки вони будуть мотивовані та ефективні. може бути першим пілотним проєктом, першим кроком до запуску подібної концепції смарт-мобілізації», – констатує Федоров.