Українська делегація прибула до США перед зустріччю Байдена та Сі у Сан-Франциско

Українська делегація прибула до США перед зустріччю Байдена та Сі у Сан-Франциско

Президент США Джо Байден хоче відновити військові зв’язки з Китаєм, заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у неділю, за кілька днів до зустрічі американського та китайського лідерів у Сан-Франциско, пише Reuters.

Байден вперше за рік особисто зустрінеться з президентом Китаю Сі Цзіньпіном у середу під час саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско. Це буде лише друга особиста зустріч двох лідерів з моменту початку каденції президента США в січні 2021 року.

«Президент сповнений рішучості відновити зв’язки між військовими, тому що він вважає, що це в інтересах національної безпеки США, — сказав Салліван. — Нам потрібні ці лінії зв’язку, щоб не було помилок, прорахунків чи недомовок».

Салліван сказав, що відновлення військових зв’язків може відбутися на кожному рівні від вищого керівництва до тактичного оперативного рівня, а також «на воді та в повітрі в Індо-Тихоокеанському регіоні».

Очікується, що зустріч Байдена та Сі торкнеться глобальних питань — від війни Росії в Україні до війни Ізраїлю та ХАМАС, зв’язків Північної Кореї з Росією, Тайванем, Індійсько-Тихоокеанського регіону, прав людини, виробництва фентанілу, штучного інтелекту, торгово-економічних відносин.

Українська делегація прибула в США перед зустріччю Байдена та Сі. Про візит повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. Деякі експерти кажуть, що це не збіг обставин — делегація прагне бути в США саме у такий час, щоб сприяти наданню допомоги Україні.

«У складі української делегації, очолюваної Віце-прем’єром Юлією Свириденко, прибув до США. Матиму зустрічі у Білому Домі, Конгресі, аналітичних центрах, з представниками громадських організацій. Формула миру Президента, зміцнення оборони України, всебічне поглиблення співпраці і ще багато важливих тем. Дякую нашим партнерам за підтримку України. Разом — сила. Тільки вперед», — йдеться в дописі Єрмака в Telegram.