Українські шпажистки вперше за 7 років виграли «золото» етапу Кубка світу

Українські шпажистки вперше за 7 років виграли «золото» етапу Кубка світу

Жіноча збірна України з фехтування на шпагах здобула золото на етапі Кубка світу в італійському Леньяно, перемігши фехтувальниць Південної Кореї з рахунком 41:40. Про це повідомляє Yahoo.

Цей етап у місті Леньяно став першим на рівні Кубка світу з фехтування в сезоні 2023/24. У складі української команди були Влада Харькова, Олена Кривицька, Інна Бровко та Джоан-Фейбі Бежура. Українки були на турнірі під шостим номером.

Першим суперником українських фехтувальників на турнірі стала Естонія — в 1/8 фіналу. У дебютному матчі Україна перемогла з рахунком 39:34. У чвертьфіналі українки зустрілися з господарями змагань італійцями на чолі з дворазовою чемпіонкою світу Росселлою Ф’ямінго. Перемога з рахунком 45:36 гарантувала Україні місце в топ-4.

Влада Харькова, Олена Кривицька, Інна Бровко та Джоан-Фейбі Бежура боролися за вихід у фінал проти збірної Гонконгу. Поєдинок проходив у напруженій боротьбі, яку в підсумку виграли українки з рахунком 45:40, що гарантувало їм як мінімум срібну медаль. У фіналі цього етапу Кубка світу українська команда зустрілася з першим номером — збірною Південної Кореї, до складу якої увійшли призери Олімпіади-2020 і чемпіони світу Кан Йон Мі і Сон Се Ра. Фінальний матч турніру завершився перемогою України з рахунком 41:40.

Таким чином, на шляху до золота Україна перемогла всіх трьох призерів Олімпіади-2020. Це перша золота медаль жіночого турніру з фехтування на шпагах з 14 жовтня 2016 року, коли Україна виграла етап змагань у китайському Сучжоу. Тоді Україна також перемогла у фіналі Південну Корею.

У олімпійській кваліфікації Україна піднялася на п’яте місце. Україна — найкраща команда Європи, яка ще не виборола прямої путівки на Олімпіаду-2024, тому претендує на олімпійську ліцензію за континентальною квотою.