Як українцю захиститися від імміграційного шахрайства в США

Як українцю захиститися від імміграційного шахрайства в США

Ніхто, окрім шахраїв, не зацікавлений в тому, щоб ви стали жертвою імміграційної афери – заявляє Служба громадянства та імміграції Сполучених Штатів (USCIS). Саме тому на сторінці, присвяченій програмі Uniting for Ukraine агентство дає поради українцям щодо захисту від імміграційного шахрайства.

Якщо вам потрібна юридична консультація з питань імміграції, переконайтеся, що особа, яка вам допомагає, уповноважена надавати такі консультації. Тільки адвокат або акредитований представник, який працює у визнаній Департаментом юстиції організації, може надати вам юридичну консультацію.

Ось деякі поширені види шахрайства, про які слід знати.

Посадовці-самозванці: остерігайтесь осіб, які видають себе за посадовців зі Служби громадянства та імміграції США. USCIS зв’язуватиметься з вами лише через офіційні урядові канали і ніколи через ваші особисті облікові записи в соціальних мережах.

Оманливі пропозиції підтримки: остерігайтесь осіб, які намагаються зв’язатися з вами в Інтернеті або через ваші облікові записи в соціальних мережах та пропонують стати вашим спонсором або зв’язати вас зі спонсором в обмін на гроші або іншу форму винагородження. Так само остерігайтесь осіб, які намагаються отримати від вас біографічну інформацію, таку як номер вашого паспорта або дату народження, через ваші облікові записи в соціальних мережах, та пропонують вам отримання гуманітарного пароля.

Спонсори повинні бути здатними фінансово підтримувати бенефіціарів протягом до 2 років терміну гуманітарного пароля. Бенефіціари не зобов’язані повертати, відшкодовувати, відпрацьовувати, відслужувати, одружуватися або іншим чином винагороджувати свого спонсора за те, що потенційний спонсор подасть на нього форму I-134A «Онлайн-запит на участь у програмі у якості спонсора та декларація про фінансову підтримку» або забезпечить фінансову підтримку на час перебування в Сполучених Штатах.

Шахрайські веб-сайти: деякі сайти стверджують, що вони пов’язані з USCIS, і пропонують покрокові інструкції щодо заповнення заявки або петиції до USCIS. Переконайтеся, що ви отримуєте інформацію від uscis.gov, dhs.gov або джерел, пов’язаних з uscis.gov. Переконайтеся, що адреса веб-сайту закінчується на .gov.

Платежі телефоном або електронною поштою: USCIS ніколи не попросить вас переказати гроші фізичній особі. USCIS не приймає перекази через Western Union, MoneyGram, PayPal або подарункові картки як засіб оплати імміграційних зборів. Крім того, USCIS ніколи не попросить вас сплатити комісію безпосередньо фізичній особі телефоном або електронною поштою.

Нотаріуси та неуповноважені практикуючі особи з імміграційного права: у Сполучених Штатах нотаріус не уповноважений надавати вам будь-які юридичні послуги, пов’язані з імміграційними пільгами. Тільки адвокат або акредитований представник організації, що визнана Департаментом юстиції (DOJ), може надати вам юридичну консультацію.