США виділять $1 млн Центру з розслідування російської агресії у Гаазі

США виділять $1 млн Центру з розслідування російської агресії у Гаазі

Оскільки Росія продовжує відверто порушувати міжнародне право, а війна проти України продовжує приносити надзвичайні страждання, США залишаються зосередженими на співпраці з Україною та міжнародною спільнотою, щоб притягнути до відповідальності винних у міжнародних злочинах, скоєних в Україні. Про це йдеться на сайті Державного департаменту США.

«У рамках нашої непохитної відданості територіальній цілісності та суверенітету України, а також сприянню повному правосуддю та відповідальності за міжнародні злочини проти України та її народу, Державний департамент США надасть 1 мільйон доларів Міжнародному центру з переслідування злочинів агресії проти України (ICPA), який був створений у Гаазі при Євроюсті за підтримки Європейської Комісії», — йдеться у заяві.

ICPA сприятиме розслідуванню агресивної війни Росії, забезпечуючи форум для співпраці України та країн-партнерів у створенні найвагоміших доказів для майбутнього судового переслідування. Прокурори з різних правових систем, включно з американською, вже працюють разом в ICPA, щоб отримувати ключові докази та обмінюватися ними, а також проводити надійні та незалежні розслідування.

Як зазначено у повідомленні, Сполучені Штати пишаються тим, що підтримують Україну та своїх міжнародних партнерів, підтверджуючи свою відданість дотриманню Статуту ООН і відновленню правосуддя за злочин агресії.

«Ми заохочуємо інших підтримати ICPA та сприяти міжнародним зусиллям із забезпечення справедливості для України та відповідальності за агресивну війну Росії», — наголошує Держдепартамент.