Організатора вбивства журналістки Політковської помилували за участь у війні в Україні

Організатора вбивства журналістки Політковської помилували за участь у війні в Україні

Чоловіка, засудженого в Росії за причетність до вбивства відомої журналістки-розслідувачки Анни Політковської у 2006 році, президент РФ помилував після бойових дій в Україні, пише CBS News.

Колишнього міліціонера Сергія Хаджикурбанова в 2014 році засудили до 20 років позбавлення волі за допомогу в організації вбивства журналістки «Нової газети» Політковської, яку застрелили в ліфті її московського будинку.

Політковська була гучним критиком війни Росії в Чечні, і хоча її ретельні розслідування російських військових зловживань під час цього конфлікту отримали міжнародне визнання, вони також викликали гнів російської влади.

Адвокат Хаджикурбанова повідомив, що його підзахисного помилували після шестимісячного контракту на передовій в Україні, і що з того часу він підписав ще один контракт, щоб продовжити службу в армії. Хаджикурбанов і ще четверо чоловіків були засуджені у 2014 році за вбивство Політковської, але так і не було встановлено, хто це замовив.

«Для нас це „помилування“ — не свідчення спокути провини та каяття вбивці. Це — жахливий факт несправедливості та свавілля, наруга над пам’яттю людини, вбитої за свої переконання та виконання професійного обов’язку», — йдеться у заяві Віри та Іллі, дітей покійної журналістки.

Хаджикурбанов не відбув навіть половини терміну. Про його помилування не повідомили ані потерпілим у справі, ані редакції «Нової газети».