Сотні тисяч українських біженців приїжджають додому задля медичної допомоги: NYT

Сотні тисяч українських біженців приїжджають додому задля медичної допомоги: NYT

Велика кількість українців, які втекли після повномасштабного російського вторгнення, здійснюють короткі візити назад – але не лише задля возз’єднання з сім’єю. Люди їдуть до України задля отримання медичної допомоги, яка може бути дешевшою і звичнішою, ніж у інших країнах. Про це розповідає The New York Times.

Українська біженка, яка живе на Французькій Рів’єрі, поверталася до Києва на прийом до лікаря. Містечко, яке прийняло її з дитиною, вона називає раєм, але коли цієї осені Людмилі та її синові знадобилося звернутися до лікарів, вони проїхали 1300-мильний шлях назад до Києва.

Навіщо ризикувати? За її словами та словами інших біженців, все просто: можливість отримати лікування, яке може бути доступнішим та ефективнішим, ніж у багатьох країнах, переважує небезпеку повернення додому.

«В Україні медицина краща, — сказала 39-річна Гуренчук, очікуючи на перевірку щитовидної залози в центрі УЗД. — Це дешевше, швидше, а лікарі уважніші. Ось чому я приїжджаю щоразу, коли можу».

Опитування, проведене Агентством ООН у справах біженців, показало, що пані Гуренчук є однією з приблизно 300 000 українських біженців, які живуть у Європі, які поверталися на Батьківщину для лікування.

Юлія Шукан, соціологиня із університету Нантер, яка вивчає соціальні наслідки війни в Україні, сказала, що тут також йдеться про «відновлення стосунків із Батьківщиною без повного переселення». Візити до лікаря, невід’ємна частина повсякденного життя, сприяють відновленню «подібності до нормальності», навіть якщо вони вимагали тривалої та потенційно небезпечної подорожі.

За даними опитування ООН, майже 40 відсотків із 5,8 мільйонів українських біженців, які проживають в інших європейських країнах, хоч раз поверталися додому.