Путін планував голод в Україні у 2022 році: йому загрожує новий ордер у Гаазі

Путін планував голод в Україні у 2022 році: йому загрожує новий ордер у Гаазі

Згідно з новими доказами, зібраними експертами з прав людини, Росія активно готувалася розкрасти постачання зерна та морити українське населення голодом. Підготовка йшла місяцями до того, як Володимир Путін віддав наказ про повномасштабне вторгнення, пише Ukrinform.

Про це повідомляє The Independent із посиланням на нову доповідь міжнародної юридичної компанії з прав людини Global Rights Compliance.

Згідно зі зібраною правозахисниками інформацією, коли російські танки перейшли кордон 24 лютого 2022 року, вони навмисно націлилися в першу чергу на багаті зерном райони та інфраструктуру виробництва продуктів харчування.

Крім того, GRC виявила, що російський оборонний підрядник почав закуповувати вантажівки для перевезення зерна, а також три нові 170-метрові балкери ще в грудні 2021 року, що свідчить про завчасне планування розкрадання українських продовольчих ресурсів «у безпрецедентних масштабах».

Росія почала контролювати українські ферми менш ніж за тиждень після початку повномасштабного вторгнення, і на піку експортувала 12 000 тонн зерна на день з усіх окупованих територій.

Докази «високо скоординованого рівня попереднього планування» будуть надані Міжнародному кримінальному суду, і GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного судового переслідування Путіна за воєнний злочин у вигляді мору голодом як методу ведення війни.