Україна створила перший в історії флот безпілотників у Чорному морі

Україна створила перший в історії флот безпілотників у Чорному морі

Президент України Володимир Зеленський у четвер заявив, що ЗСУ мають перевагу над Росією в Чорному морі, а Україна створила перший в історії флот дронів, пише Newsweek.

«Ми зуміли перехопити ініціативу у Росії в Чорному морі та створили такі умови безпеки, які змушують агресора тікати зі східної частини акваторії та намагатися сховати військові кораблі», — сказав Зеленський учасникам саміту Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС).

Він додав: «Вперше у світі саме в Чорному морі почав працювати флот морських безпілотників — український флот».

Зеленський зазначив, що на ранніх етапах повномасштабної війни, розпочатої Росією проти України в лютому 2022 року, військам Москви вдалося міцно утримувати порти Чорного моря. Однак останніми місяцями Україна — в якої не має військово-морського флоту — посилила напади на російські судна у водах за допомогою морських безпілотників і ракет.

Раніше цього тижня військова група, що складається з українських партизанів, заявила, що багато військових кораблів Чорноморського флоту Росії відійшли від свого порту приписки в Криму через часті атаки Збройних сил України.

Військовий рух українців і кримських татар «Атеш» опублікував заяву, де описав «справжню паніку» серед військово-морського флоту РФ. З початку великої війни атаки України крилатими ракетами та безпілотниками пошкодили щонайменше 17 російських кораблів, які входили до складу Чорноморського флоту або функціонували у співпраці з ним.

Під час свого виступу в четвер Зеленський відзначив членів ПАЧЕС Болгарію, Туреччину, Румунію та Молдову за їх підтримку, яка, за його словами, дозволила досягти успіху в Чорному морі.