«Не забувайте нас»: у США встановили 20-метрове фото кладовища автівок в Ірпені

«Не забувайте нас»: у США встановили 20-метрове фото кладовища автівок в Ірпені

20-метрову фотографію автомобільного кладовища в Ірпені встановили в Маленькій Україні на Мангеттені як нагадування про те, що війна досі вирує. Про це розповідає The Guardian.

У суботу, коли республіканці в Конгресі США оприлюднили план тимчасових витрат без фінансування для України, Філ Бюлер встановив фото у Нью-Йорку, біля Українського музею та Української церкви Святого Георгія. Його назва: «Ірпінь, Україна: будь ласка, не забувайте нас».

Картинка зібрана з 35 зображень, знятих у надзвичайно високій роздільній здатності під час тижневої поїздки Бюлера в Україну в жовтні. На ньому в яскравих деталях видно порізані залишки цивільних автомобілів, знищених російськими військами. Зблизька глядачі бачать кермо, сидіння, дитячі іграшки — поруч із кульовими отворами та соняшниками, намальованими місцевими художниками. Все — майже в натуральний розмір.

«Це інакше, ніж якщо б ви, скажімо, переглянули відео. Іноді мистецтво привертає увагу людей до речей іншим способом — воно приходить у твою голову, у твою свідомість інакше, ніж газета чи просто зображення».

6 березня минулого року російські військові обстріляли дорогу, якою сотні мирних жителів рятувалися від боїв в Ірпені поблизу Києва. Частини міста були окуповані російськими військами, поки вони не були витіснені наприкінці того ж місяця, залишивши понад 250 загиблих мирних жителів, чверть із 62 000 жителів залишилися без даху над головою, а 70% інфраструктури було пошкоджено.

«Ті, кого я бачив, дуже пишалися своєю країною, — згадує він. — Це було щось на зразок Америки після 11 вересня, де вся країна синхронізована. Не було жодної людини, яка б не думала, що вони переможуть».

У неділю він стояв у Нью-Йорку біля фото, тримаючи в руках соняшник.

«Повідомлення має бути досить простим. Щоб це зрозуміти, не потрібно мати досвіду в історії мистецтва. Напевно, все, що мені потрібно зробити, це сказати, що це Україна, і люди це розуміють», — каже митець.