Остін: Путін помиляється, думаючи, що зможе протриматись довше за нас

Остін: Путін помиляється, думаючи, що зможе протриматись довше за нас

Голова Пентагону Ллойд Остін, виступаючи в суботу на Рейганівському форумі з питань національної оборони, зробив низку заяв щодо війни в Україні, підтримки від США та візії президента РФ Путіна.

«Попри свою ізоляцію Путін вірить, що зможе протриматися довше, ніж українці. Але він помиляється. Кремль веде несправедливу імперську агресивну війну, а Україна веде оборонну війну за національне виживання. І можна відчути цю терміновість на місцях. І це дає Україні величезну стратегічну перевагу — праведну справу», — підкреслив Остін.

«Тепер Путін також думає, що зможе протриматись довше, ніж ми. Він вважає, що наша коаліція розколеться, що наша сила волі згасне і що наша демократія просто відвернеться. Але ще раз: Путін помиляється», — додав Остін.

Керівник Департаменту оборони США наголосив на тому, що Сполучені Штати мають продовжувати роз’яснювати американському народові ставки в Україні.

«Україна має велике значення для Америки та всього світу. І це важливо з чотирьох ключових причин. По-перше, війна Путіна є серйозною і прямою загрозою безпеці в Європі та за її межами. По-друге, агресія Путіна є явним викликом нашим союзникам НАТО. По-третє, навмисна жорстокість Кремля є атакою на наші спільні цінності демократії та порядності. І, нарешті, війна Путіна — це прямий напад на міжнародний порядок, що ґрунтується на правилах», — зазначив голова.

Він пояснив, що результат цієї боротьби визначатиме глобальну безпеку на десятиліття вперед. І США не мають можливості відсидітися осторонь.

«Тому президент Байден сформулював чітку мету: Сполучені Штати прагнуть вільної та суверенної України, яка зможе захистити себе сьогодні та стримувати нову російську агресію в майбутньому. І тому ми працюємо разом із нашими союзниками та партнерами, щоб допомогти Україні створити майбутню силу, яка зможе відсікти ще більшу російську злість найближчими роками», — наголосив Остін.

Голова Пентагону додав, що у разі, якщо США не дадуть сьогодні відсіч неприкритій агресії Кремля, «якщо ми не зупинимо інших потенційних агресорів, ми лише надамо їм сміливості — і залучимо ще більше кровопролиття та хаосу. Вторгнення Росії в Україну дає похмуре уявлення про світ тиранії та заворушень, який має змусити нас усіх здригнутися. І це важливо далеко за межами Європи».