Шахраї в США націлені на учасників програми Uniting for Ukraine: як захиститися

Шахраї в США націлені на учасників програми Uniting for Ukraine: як захиститися

Сполучені Штати – країна, де мешкає дуже багато іммігрантів та постійно приймають біженців, зокрема, й з України. Імміграційне шахрайство є доволі поширеним способом для злочинців, які користуються довірливістю інших людей.

Щоби не стати жертвою таких шахраїв, Служба громадянства та імміграції США (USCIS) радить звернути увагу на інформацію щодо розповсюдженої злочинної схеми – вона стосується спонсорів українців, які можуть претендувати на участь у програмі Uniting for Ukraine (також відомої як U4U).

Якщо ви підозрюєте, що стали жертвою імміграційного шахрайства, ви можете повідомити про це до Федеральної торгової комісії або державного управління із захисту прав споживачів.

Служба громадянства та імміграції США почала приймати заявки в рамках програми Uniting for Ukraine у квітні 2022 року. USCIS отримала повідомлення про фішингові шахрайства електронною поштою, націлені на потенційних учасників U4U.

Важливо знати: у таких листах шахраї закликають спонсорів українців сплатити комісію до того, як USCIS перегляне їх форму I-134A – онлайн-запит на те, щоб стати спонсором, та декларацію про фінансову підтримку.

USCIS повідомляє, що не стягує жодної комісії за подання форми I-134A, та попереджує: остерігайтеся листів із нібито «відмовами» із помилками та іншими ознаками того, що вони не є офіційною кореспонденцією USCIS.

21 квітня 2022 року Сполучені Штати оголосили про ключовий крок до виконання зобов’язання президента Байдена щодо приймання українців, які рятуються від російського вторгнення. Uniting for Ukraine дає змогу громадянам України та їхнім найближчим родичам, які перебувають за межами Сполучених Штатів, приїхати до США і отримати 2-річний тимчасовий статус.

Українці, які беруть участь у «Uniting for Ukraine», повинні мати спонсора в Сполучених Штатах, який погоджується надавати їм фінансову підтримку на час перебування в США.